Samernas national­dag synlig­görs hela veckan

Samernas nationaldag firas den 6 februari. Biblioteken i Solna synliggör samisk litteratur under hela veckan och den 15 februari anordnas en magisk sago­stund kring elden.

Det första firandet av Samernas nationaldag skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk. Det var 1992 på Samerådets 15:e Samekonferens i Helsingfors som det beslutades att firandet av samernas gemensamma nationaldag ska ske den 6 februari.

Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av Samerådets 13:e Samekonferens i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten.

Magisk sagostund kring elden

Den 15 februari 13.00‑14.00 besöker Theresé Hällsten biblioteket i Solna centrum och berättar sagor på svenska.

Om hur jorden skapades, varför björnen inte har någon svans och varför vissa djur strövar runt på öppna marker och andra i skogen. Om ni törs så får ni höra om jätten Stallo!

Du får också lära dig några ord på sydsamiska. För barn i alla åldrar. Vi bjuder på fika!

Samer en av Sveriges fem erkända nationella minoriteter

I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar.

Gemensamt för dessa är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet. Det finns också fem erkända nationella minoritetsspråk: jiddish, romani chib (alla varieteter), samiska (alla varieteter), finska och meänkieli. Solna stad är förvaltningsområde för finska.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad