En säker och ansvarsfull höst

Sommaren går mot sitt slut och många är tillbaka på arbetsplatser och i skolan. Många hade nog hoppats att allt skulle bli som vanligt igen efter våren, men det blir det inte. Det råder fortsatt en stor oro och osäkerhet om hur coronapandemin kommer att utvecklas.

För att undvika att smittspridningen återigen tar fart ligger regeringens förbud mot sammankomster med fler än 50 deltagare kvar och folkhälsomyndighetens rekommendation om hemarbete har förlängts till årsskiftet. I linje med rekommendationerna kommer Solna stad initialt under hösten att behålla ett antal av de begränsningar som infördes i verksamheterna under våren. Syftet är att begränsa smittspridningen och skydda äldre och andra riskgrupper.

Förskola

Situationen i förskolan var mycket ansträngd under våren med hög personalfrånvaro och tillkommande arbetsuppgifter och rutiner till följd av coronapandemin. Det genomfördes därför ett antal åtgärder för att säkerställa att verksamheten i det stora hela ändå skulle kunna upprätthållas. Dessa åtgärder kommer att finnas kvar initialt under hösten.

  • Förskolan kommer ha kvar sina begränsade öppetider 08.00-16.30 till och med den 1 september för att därefter gå tillbaka till ordinarie öppettider.
  • Barn till föräldralediga erbjuds förskoleverksamhet 15 timmar per vecka under perioden 1 maj till 30 september.

Skola

Stadens grund-/grundsärskolor håller öppet, samtidigt som det är viktigt att fortsätta utveckla beredskapen för att ha möjlighet att snabbt ställa om och anpassa verksamheten. Vissa rutiner på skolorna har ändrats för att minimera smittspridning, till exempel måltidsrutiner, noggrannare renhållning, och att hämtning-lämning i möjligaste mån sker utomhus.

  • Föräldramöten, öppet hus, drop-in-fika och andra aktiviteter som samlar större grupper, är inställda tills vidare.

Gymnasieskola

Gymnasieskolorna öppnade åter upp sina lokaler för undervisning den 15 juni. Det innebär att undervisningen höstterminen 2020 sker på plats i skolans lokaler med nedanstående undantag.

För att kunna bidra till att minska trycket i kollektivtrafiken i enlighet med regeringens förordning samt de regionala kollektivtrafikmyndigheternas önskemål har beslut om nedanstående åtgärder fattats för Solna gymnasium. Åtgärderna gäller i första hand fram till den 26 oktober 2020.

  • Från och med den 26 augusti bedrivs fjärrundervisning för årskurs 3 varje onsdag.
  • Från och med den 28 augusti bedrivs fjärrundervisning för årskurs 2 varje fredag.

Bibliotek

Den 1 oktober öppnade stadsbiblioteket i Solna centrum för besökare igen, med nya öppettider och begränsat besöksantal. Öppnandet av biblioteket sker ansvarsfullt i ett första steg med anpassade flöden och möbleringar som underlättar för besökare att hålla ett lämpligt avstånd till varandra.

En begränsning av besökarantalet har införts, med max femtio besökare samtidigt. Dessutom håller biblioteket öppet en timme endast för besökare som tillhör en riskgrupp, mellan klockan 11 och 12 på vardagar. Under den tiden är besökarantalet begränsat till max trettio personer.

Biblioteken i Solna började tidigt att anpassa verksamhet och utbud när coronapandemin bröt ut. Sedan biblioteket i Solna centrum stängde för besökare infördes till exempel kostnadsfri reservation och uthämtning av böcker, förlängda lånetider, utökad leverans av böcker till personer med funktionsnedsättningar samt fler digitala tjänster. Dessutom infördes sagostunder utomhus i Solnas parker och pop-up-bibliotek.

Solna stad följer läget dagligen och samverkar med andra myndigheter för att snabbt kunna genomföra förändringar. Beroende på de aktuella rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten kan nya lättnader eller restriktioner komma att införas framöver, om det skulle vara nödvändigt.

Läs mer på solna.se/bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Idrott

Solna stads idrottsanläggningar kommer att ha fortsatt öppet, men föreningar som har verksamhet i stadens anläggningar har uppmanats att anpassa sina aktiviteter i enlighet med regeringens beslut om begränsningar av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Solna kulturskola

All undervisning inom Solna kulturskola startar den 31 augusti. Även dansundervisningen kommer att återupptas med vissa restriktioner. Mer information om detta finns på

Läs mer på Solna kulturskola

Fritidsverksamhet

Samtliga mötesplatser för ungdomar är öppna med ordinarie öppettider. Dock får inte fler än 30 personer vistas i lokalerna samtidigt, detta för att minska risk för smittspridning.

En ny fritidsgård för äldre ungdomar, Black sheep, öppnar i Hagalund under hösten. Fram till dess finns Black sheep på plats i Skytteholmsparken under vissa tider.

Äldreomsorg

Regeringen beslut i mars om besöksförbudet på äldreboenden med anledning av det nya coronaviruset upphävs från och med den 1 oktober, vilket även gäller vård- och omsorgsboenden i Solna. Det är fortfarande mycket viktigt att besökare fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska risken för smittspridning. Detta innebär att stanna hemma vis symtom, hålla avstånd till den närstående, andra boende och personal samt tvätta händerna noga och använda handsprit. Lokala rutiner gäller på vård- och omsorgsboenden i Solna.

Restauranger och caféer på stadens vård- och omsorgsboenden och seniorträffar håller stängt tillsvidare. Även själva seniorträffarna håller fortsatt stängt. Under september och oktober kommer uteaktiviteter för seniorer erbjudas i begränsad omfattning. Mer information om tider kommer under vecka 35

Även stadens dagverksamheter erbjuder anpassade individuella aktiviteter som utgår från hemmet.

Information

All samlad information om hur staden hanterar coronapandemin hittar du på sidan med stadens coronainformation

Stort tack för visad förståelse och hänsyn i dessa ansträngande tider.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad