Nytt sätt för verksamheter att rapportera farligt avfall

Den 1 november 2020 skärptes kraven på att verksamheter ska rapportera uppgifter om sitt farliga avfall till ett nytt avfallsregister. Nästan alla verksamheter producerar någon form av farligt avfall, som till exempel elektronik, lysrör och olika kemikalier, och berörs därför av de nya kraven.

Farligt avfall är sådant som är giftigt, frätande eller brandfarligt. Den senaste statistiken visar att det uppstår över två miljoner ton farligt avfall per år i Sverige. Uppgifterna är i nuläget osäkra och statistiken uppdateras bara vartannat år. Alla som rapporterar till det nya avfallsregistret bidrar till en tydligare bild över det farliga avfallets väg genom landet. 

Hanterar min verksamhet farligt avfall?

I de flesta verksamheter uppstår (produceras) någon form av farligt avfall, som till exempel elektronik, lysrör och olika färg- och kemikalierester.

Sedan tidigare har verksamheter som lämnar ifrån sig, behandlar eller på annat sätt hanterar farligt avfall en skyldighet att anteckna vissa uppgifter om avfallet. Sannolikt är inte alla verksamheter som producerar farligt avfall idag medvetna om att de redan har en så kallad anteckningsskyldighet.

Nya antecknings- och rapporteringsregler 2020

Från och med 1 november 2020 ska alla verksamheter som hanterar farligt avfall rapportera in antecknade uppgifter om avfallet till ett nationellt avfallsregister hos Naturvårdsverket.

Det betyder att alla verksamheter där det uppstår (produceras) farligt avfall samt alla verksamheter som transporterar farligt avfall, samlar in farligt avfall, behandlar farligt avfall och mäklar eller handlar med farligt avfall ska rapportera in uppgifter.

Läs mer om de nya rapporteringsreglerna på Naturvårdsverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Liksom tidigare ska verksamheterna även löpande anteckna och dokumentera uppgifter om mängder och typ av avfall i kronologisk ordning och kunna visa uppgifterna på begäran av tillsynsmyndigheter.

Hanteringen av farligt avfall regleras i lag genom bestämmelser i
miljöbalkens 15 kap. och avfallsförordningen (ny sedan 2020).

Läs mer verksamheters avfallshantering på sidan om avfallshantering för företag och verksamheter i Solna.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad