Förändring av stadieindelning på två skolor

Skytteholmsskolan blir en F-3-skola och den nya stadieindelningen på Granbackaskolan tidigareläggs. Bakgrunden är framför allt ändrade befolkningsprognoser och ett överskott på skolplatser som förväntas bestå under lång tid, eftersom nybyggnation inte sker i förväntad takt.

Skolnämnden beslutade den 10 december om förändringar av stadieindelningen på två skolor i Solna. Skytteholmsskolan blir en F-3-skola och samtidigt tidigareläggs den redan beslutade nya stadieindelningen F-3 på Granbackaskolan.

Skolförsörjningsplanen

Skolförsörjningsplanen bygger på en utredning av behovet av kommunal service fram till 2025, som staden genomförde under 2018. Utredningen visade till exempel på ett stort behov av fler högstadieplatser i norra Solna, i området kring Järvastaden, medan behovet av högstadieplatser är begränsat i Bergshamra. Även södra Solna har ett behov av nya skolplatser. För centrala Solna visade utredningen på ett visst överskott av skolplatser – men dessa antogs kunna fyllas under de kommande åren, utifrån den då gällande befolkningsprognosen för området. Nu, två år senare, har prognosen ändrats. Bostadsbyggandet går betydligt långsammare än förväntat vilket gör att överskottet på skolplatser förväntas bestå under en längre tid.

Förändringar på Skytteholmsskolan

Från och med höstterminen 2021 görs stadieindelningen på Skytteholmsskolan om från F-9 till F-3 som ett led i att hantera överskottet av skolplatser i centrala Solna. Det innebär att mellan-och högstadiet avvecklas, och eleverna i nuvarande årskurs 3 till 7 bereds istället plats på Råsunda skola och Råsunda centralskola. Elever i nuvarande årskurs 8 går kvar årskurs 9 på Skytteholmsskolan. Stadens fotbollsprofil flyttar till Tallbackaskolan. Med ett större elevunderlag och fler fulla klasser på de båda skolorna i Råsunda bedöms resurserna kunna användas till undervisning istället för att gå till tomma skolplatser.

Förändringar på Granbackaskolan

Beslutet att göra om Granbackaskolan till en renodlad lågstadieskola togs utifrån en ambition att hålla samman stadieindelningen i stadens skolor. Förändringen bedömdes då kunna genomföras först hösten 2022, men har nu visat sig vara möjligt att göra redan hösten 2021, då det finns lediga platser på intilliggande Tallbackaskolan. Ett sammanhållet mellanstadium möjliggör för lärarna att följa elevernas kunskapsutveckling under flera år. Detta ger eleverna trygghet, och lärarna goda bedömningsgrunder inför betygssättningen i årskurs 6. Elever i nuvarande årskurs 3 och 4 bereds plats på Tallbackaskolan från och med höstterminen 2021.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad