Vi efterlyser byggnader med underspända limträbalkar

Känner du till byggnader i Solna stad med underspänd takkonstruktion? Det kan finnas en risk att taket kollapsar. Därför söker vi nu tips på byggnader där konstruktionen används.

Bakgrund: Allvarlig takras i Kiruna

Efter ett allvarligt takras på en idrottshall i Kiruna 2020 konstaterar Statens haverikommission, SHK, att det finns fler byggnader med liknande takkonstruktion i Sverige.

Uppmaningen från SHK till Sveriges byggnadsnämnder gäller generellt takkonstruktioner med limträbalkar av typ underspända takstolar eller underspända balkar. Denna typ av takkonstruktion kan finnas i idrottshallar, ridhus samt industribyggnader och avser inte enbart den specifika takkonstruktion som fanns i Kiruna.

Vad ska fastighetsägaren göra?

Byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet och ska ta reda på om byggnader med underspända limträtakstolar finns, byggs eller projekteras i staden.

Du som fastighetsägare har det yttersta ansvaret och ska anmäla till oss snarast om du har byggnader med denna typ av takkonstruktion. Du ska också göra en fackmannamässig undersökning av byggnadens bärförmåga.

Kontakta oss

Kontakta oss om du äger, förvaltar, projekterar, har byggt, bygger eller har arbetat i projekt med underspända limträtakstolar på e-post byggnadsnamnden@solna.se ange ärendenummer: tillsyn 2021.2

Mer information från Boverket:

Tillsyn över takkonstruktioner med underspända takstolar, Boverkets webbplats

Anmälan till tillsynsmyndigheten om möjliga risker med viss typ av takkonstruktion (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tarfalahallen Kiruna Utvärdering av bärande stomsystem (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad