Fågelinfluensa i Sverige

Just nu pågår ett utbrott av fågelinfluensa i Sverige. Sjukdomen har konstaterats hos ett fåtal vilda fåglar i Stockholms län och hos en liten hobbybesättning av tamfåglar i Ekerö kommun.

Just nu pågår ett utbrott av fågelinfluensa i Sverige och Europa. Under mars månad har fågelinfluensa påvisats hos vilda fåglar i Nacka kommun (en berguv) och i Södertälje kommun (två knölsvanar). Rapporter om sjuka och döda vilda fåglar från vår region har ökat. Det har också konstaterats fågelinfluensa hos en liten hobbybesättning av tamfåglar i Ekerö kommun.

Viruset är mycket smittsamt mellan fåglar. För den som har hobbyhöns eller andra fjäderfän är det därför viktigt att skydda sin besättning från direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar. Läs mer om hur du skyddar din besättning på Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fågelinfluensa (aviär influensa) är en sjukdom som framför allt sprids mellan fåglar. Sjukdomen orsakas av flera olika varianter av fågelinfluensavirus. Vissa typer av viruset kan smitta människor, men det är mycket ovanligt. Ingen människa har hittills blivit smittad i Sverige. På krisinformation.se finns samlade frågor om svar om fågelinfluensa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om du hittar döda fåglar i naturen ska det rapporteras till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad