Råstadammen ersätts med naturlik tröskel

Råstadammen utgör idag ett vandringshinder för både upp- och nedvandrande fisk och annan vattenlevande fauna. För att säkerställa fria vandringsvägar och skapa ett naturligare vattenflöde kommer Råstadammen att ersättas av en naturliknande tröskel.

Vid Råstasjöns utlopp finns idag en 10 meter bred betongdamm, den så kallade Råstadammen. Historiskt har fisk och annan fauna från Brunnsviken kunnat simma till Råstasjön, men på grund av landhöjning och Råstadammen är detta inte längre möjligt.

Naturlik tröskel skapar fria vandringsvägar

För att säkerställa fria vandringsvägar för fisk och annan fauna, samt för att återskapa ett naturligare vattenflöde, kommer Råstadammen att ersättas med en naturliknande tröskel och strömsträcka. Åtgärden innebär att det blir möjligt för fisk och andra vattenledande djur som till exempel musslor, att fritt ta sig in och ut ur Råstasjön.

Betongdammen kommer att ersättas av en vacker och naturlig vattenmiljö med stenar och block. Röjning av sly och buskage utförs sparsamt, och större träd bevaras så långt det är möjligt. I längden kommer åtgärden förbättra vattenkvaliteten i Råstasjön.

Mer naturligt vattenflöde

Den naturliknande tröskeln kommer att skapa ett mer naturligt vattenflöde där sjöns vattennivå i större utsträckning tillåts variera med flödet. Det gör att det blir en minskad risk för igenväxning av sjön, vilket är gynnsamt för fågellivet.

Byggstart i juli

Åtgärderna med att ersätta Råstadammen med en naturlik tröskel kommer att påbörjas i juli 2021. Arbetet beräknas vara klart hösten 2021.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad