Detaljplan antagen för nya skolan i Huvudsta

Den 31 januari antog kommunfullmäktige detaljplanen för den nya skolan i Huvudsta samt för 250 nya bostäder och 29 stadsradhus. Området utvecklas samtidigt som Armégatan omvandlas från trafikled till levande stadsgata och säkrare skolvägar skapas.

Kommunfullmäktige antog den 31 januari detaljplanen för den nya skolan i Huvudsta, som möter det växande behovet av elevplatser i stadsdelen. Skolan får en fullstor idrottshall och en skolgård på 12 000 kvadratmeter. Detaljplanen omfattar även 250 nya bostäder samt 29 stadsradhus vid Armégatan.

– Med den nya skolan i Huvudsta tar vi ansvar för ett växande Solna, samtidigt som nya bostadskvarter och omvandlingen av Armégatan från trafikled till stadsgata bidrar till en tryggare och mer levande stadsmiljö, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

– Nu kan vi äntligen börja bygga en helt ny modern skola i Huvudsta, som motsvarar framtidens krav på undervisning. Skolan får även en fullstor idrottshall, en större skolgård och en tryggare trafikmiljö på väg till och från skolan, säger Marianne Damström Gereben, skolnämndens ordförande, Solna stad.

Större skolgård och fullstor idrottshall

Den nya skolan i Huvudsta byggs för att möta det växande behovet av elevplatser i Huvudsta och får en kapacitet för 750 till 900 elever, från förskoleklass till årskurs 9. Skolan placeras i det nordvästra hörnet av den nya skoltomten mot Armégatan och Kristinelundsvägen. Den omarbetade detaljplanen innebär en betydligt större skolgård jämfört med tidigare planförslag och omfattar 12 000 kvadratmeter. Den befintliga fotbollsplanen flyttas söderut och anläggs som en del av skolgården, efter att Tallbackaskolan rivits och eleverna flyttat över till den nya skolan. Skolan får även en fullstor idrottshall.

Nya bostäder och tryggare skolväg

Detaljplanen omfattar även ny bebyggelse för bostäder, med cirka 250 nya lägenheter i flerbostadshus samt 29 nya stadsradhus vid Armégatan. Armégatan omvandlas samtidigt från trafikled till en levande stadsgata, med bättre trafikmiljö för fotgängare, cyklister och bussresenärer. Projektet bidrar till ambitionen att skapa säkrare och tryggare vägar till och från skolan.

Preliminär tidplan:

Byggstart nya skolan: Hösten 2023
Färdigställande nya skolan: Hösten 2025
Byggstart nya radhusen: Våren 2023
Byggstart nya bostadskvarteret: Våren 2026

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad