Nytt arkitekturprogram för Solna stad

Solna har en stark tillväxt. Befolkningen växer och fler företag etablerar sig i takt med att nya stadskvarter växer fram i en mer sammanhållen och hållbar stad. Nu har ett nytt arkitekturprogram tagits fram för att säkerställa att staden utvecklas och byggs vidare på ett estetiskt tilltalande sätt.

I Solna stads översiktsplan slås det fast att Solna ska vara en stad med en tät stadsstruktur och en bebyggelse som består av en blandning av bostäder, arbetsplatser och service samt varierar i gestaltning, med respekt för de nuvarande stadsdelarnas unika karaktärsdrag. Det är mot den bakgrunden som byggnadsnämnden tog fram ett stadsövergripande program med riktlinjer för stadens arkitektur vid planering av nybyggnadsprojekt. Syftet var att säkerställa att staden byggs vidare på ett estetiskt tilltalande sätt.

Pehr Granfalk är kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

- Det här programmet beskriver Solnas hållning i arkitektur- och gestaltningsfrågor och ger vägledning för hur staden bör utvecklas för att säkerställa god arkitektur, tilltalande rumsbildningar och en varierad livsmiljö för stadens invånare. Programmet ska ge inspiration och stöd i såväl tidiga skeden som vid framtagande av detaljplaner och bygglovsprövning.

Varför har Solna stad tagit fram det här arkitekturprogrammet?
Solnaborna bryr sig om stadens utformning och attraktivitet och vi vill bygga en estetiskt tilltalande, sammanhållen och levande stad som växer och utvecklas hållbart för alla som bor i Solna.

Det här arkitekturprogrammet, tillsammans med andra strategiska planeringsdokument som till exempel översiktsplan, grönplan och trafikplan, utgör en grund för planeringen av nya utbyggnadsområden i staden men även för utvecklingen av den befintliga bebyggda miljön och stadsmiljön.

Varför är det viktigt att bygga estetiskt tilltalande arkitektur?
Vackra, beständiga och användbara byggnader ger en sammanhållen, ordnad men varierad stad. Att bygga fint skapar också gemenskap och stolthet för alla Solnabor. Dessutom skapar det ekonomiska värden på egendom och verksamheter samt förutsättningar för en miljömässigt hållbar utveckling.

Kan man kombinera både funktion och estetisk när man bygger nytt?
Ja, genom att säkerställa att gestaltningen kommer in tidigt i stadsbyggnadsprocessen så är det möjligt.

Hur kommer arkitekturprogrammet påverka framtida byggprojekt i Solna stad?
Förhoppningen är såklart att det ska resultera i vackra och väl fungerande stadsmiljöer. Programmet ska också bidra till en mer effektiv stadsbyggnadsprocess i och med att alla aktörer i processen kan använda programmet som ett gemensamt verktyg i utvecklingsdialogen.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad