Skuggande träd längs Igelbäcken ska främja djurlivet

Trädplantering längs Igelbäcken.

Tusentals skott av al och tre större alträd har planterats längs Igelbäcken för att - på sikt - skydda bäcken från sol.

För att motverka att bäcken växer igen och öka den biologiska mångfalden i naturreservatet har staden under sommaren planterat drygt två tusen trädplantor längs med Igelbäcken.

– Vi har planterat massor av små skott och tre större alar längs den delen av Igelbäcken som går över Järvafältet. Med skuggande träd kan bäcken så småningom sluta att växa igen som den gör idag, säger Linda Svensson, limnolog i Solna stad.

Att bäcken skuggas är gynnsamt för växt- och djurlivet i området och skapar många långsiktiga effekter.

– När bäcken skyddas från solens strålar och vattnet inte värms upp lika mycket kan vattenväxterna i bäcken inte längre växa och föröka sig lika snabbt. Besökare kommer att kunna se den vackra vattenspegeln och levande organismer kommer att klara sig mycket bättre när vattnet blir mer syrerikt, säger Linda Svensson.

Många fördelar med träd

Förutom att träden ger skugga motverkar de även erosion. Rötterna håller samman jorden, så att markpartiklar inte faller ner i vattnet. Markpartiklarna innehåller mycket näring som behövs bättre på land.

– Träden bidrar med organiskt material som löv och kvistar, som insekter bryter ner och äter upp. Fiskar gillar att äta insekter så vi hoppas att även fiskfaunan kommer att gynnas.

Valet att plantera al gjordes för att bävern, som finns i området, oftast låter just dessa träd vara ifred. För säkerhets skull har staden även stängslat in områden där det är viktigast att träden skyddas medan de växer till sig.

För att skapa lägre buskage och variation ska även skott av vide planteras. Videns nektar och pollen utgör viktig föda för pollinerade insekter.

Flest skott har planterats på södra sidan av bäcken, där solinstrålningen är störst. Området kring den anlagda våtmarken i reservatet får däremot inga träd.

– Nej, där vill vi att groddjuren ska frodas och de vill ha ett uppvärmt vatten. Och rovfåglar ska inte kunna sitta i höga träd och lura på andra fåglar och deras ungar.

Läs mer om Igelbäcken naturreservat

 

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad