Ny skötselplan för Igelbäckens naturreservat

Igelbäckens naturreservat i Solna inrättades 2005. Syftet med naturreservatet är att bevara ett natur- och kulturmiljöområde med stort värde för allmänhetens friluftsliv och rekreation.

Flera åtgärder har vidtagits för att vårda och utveckla området. Bland annat har staden grävt om en stor del av Igelbäcken så att den nu har en mer naturlik meandrande sträckning och anlagt en stor våtmark med koppling till bäcken.

Sedan reservatets inrättande har området förändrats på flera sätt. Igelbäcken har fått fler besökare och bävern har etablerat sig i området vilket påverkar både bäcken och vegetationen intill. Bete och annan skötsel har bidragit till att reservatets naturvärden har utvecklats.

- Igelbäckens naturreservat har unika naturvärden som vi behöver ta hand om. Vi satsar under året på att höja kvaliteten på skötseln och vi förbättrar möjligheterna för allmänhetens friluftsliv, säger Bernhard Huber, ordförande i tekniska nämnden Solna stad.

Den nya skötselplanen innebär bland annat att:

  • Skötselbeskrivningar och uppsatta mål har uppdaterats efter inventering
  • Planen och skötselkartan har förenklats och förtydligats i vissa avseenden
  • Alla anläggningar i reservatet som kräver underhåll har inkluderats i planen, tex broar
  • Planen har anpassats för åtgärder som planeras inom ramen för Solna stads åtgärdsprogram för Igelbäcken, Edsviken och Lilla Värtan
  • Lägen för nya sittplatser och grillplatser har pekats ut

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad