Så ska Solnas vattenområden utvecklas

Kommunstyrelsen beslutade under måndagen att godkänna stadens blåplan, ett övergripande program för hur värdefulla vattenmiljöer och den biologiska mångfalden ska skyddas.

Råstasjön i Solna en sommardag.

Råstasjön i Solna är ett av vattenområdena som värnas i den nya blåplanen.

Elva procent av Solnas yta består av vattenområden som kräver löpande omvårdnad. Det gäller vattenkvalitet, växt- och djurliv som Solnabornas möjligheter till rekreation och naturupplevelser. I söder finns Ulvsundasjön, Bällstaviken och Karlbergssjön, i öster Brunnsviken och i nordost Edsviken. Igelbäcken rinner genom stadens norra delar och mynnar ut i Edsviken. Staden har även en insjö, Råstasjön. Den nya blåplanen visar vägen för hur dessa områden ska tas om hand.

– Vi har redan idag en framgångsrik strategi för vattenplanering i Solna. Blåplanen sätter vattenfrågorna ännu mer i fokus och ger oss en tydligare överblick, så att vi kan jobba smartare inom staden och med våra grannkommuner, säger Karolina Ernarp, biträdande förvaltningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen samt chef för miljöavdelningen.

Skydda biologisk mångfald

Syftet med blåplanen är att säkerställa att vatten- och strandmiljöer i Solna skyddas och att stadens mål för bland annat biologisk mångfald och naturupplevelser nås. Planen beskriver bland annat nuläget i de olika vattenmiljöerna och hur de ska utvecklas.

Blåplanen ska också öka kunskapen om Solnas vattenområden och vara vägledande för det löpande arbetet med vattenfrågor inom hela Solna stad samt i samverkan med grannkommuner och allmänhet.

Våren 2022 togs ett förslag till blåplan fram av stadsledningsförvaltningen i samverkan med miljö- och byggnadsförvaltningens klimatenhet, tekniska förvaltningen och Solna vatten AB. Därefter har miljö- och hälsoskyddsnämnden, tekniska nämnden, Solna Vatten AB samt de båtklubbar som finns registrerade i Solna haft möjlighet att lämna synpunkter. Planen har sedan justerats. Den 20 februari 2023 godkände kommunstyrelsen blåplanen.

Läs mer om blåplanen.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad