Tallar på Solnavägen

Arbete pågår längs Solnavägen.

Till sommaren ska den sträcka på Solnavägen som nu byggs om vara klar och tallar ska planteras i mittrefugen.

Arbetet med att omvandla Solnavägen från trafikled till en trivsam och levande stadsgata fortsätter. Under våren och sommaren färdigställs den östra sidan av vägen och träd planteras.

Solnavägen byggs om till stadsboulevard med fokus på cykel-, gång- och busstrafik, från Råsundavägen i norr till Hagastaden och Stockholms innerstad i söder. Längs vägen växer nya stadskvarter fram, med en blandning av bostäder, arbetsplatser och service, som butiker och restauranger.

– Arbetet fortsätter som planerat under våren. Just nu, den sista delen av vintern håller vi på att lägga de sista ledningarna som till exempel spillvatten, fjärrkyla, el, opto-fiber och, belysning, säger Oskar Svanström, projektledare på stadsledningsförvaltningen, Solna stad.

När ledningarna väl ligger på plats ska den östra sidan av Solnavägen asfalteras och färdigställas med körbanor, gång- och cykelbana.

– Som sista etapp bygger vi refugen mellan körbanorna och planterar tallar. Träden ska fungera som en biologisk spridningskorridor för insekter och fåglar. Det ska vara färdigt i början av sommaren, säger Oskar.

Längre fram planeras det även för träd längs vägens yttersidor.

Blir det någon påverkan på trafiken?

– Det kommer att vara ungefär samma framkomlighet på vägen som i dagsläget. I vissa skeden kan vi behöva komma fram med transporter men det brukar gå ganska snabbt.

Sprängningsarbeten till hösten

Under hösten påbörjas arbetet vid den intilliggande kullen, där sprängningsarbeten planeras. Här ska det så småningom byggas bostäder, kontor och tunnelbana. Den nya stationen Södra Hagalund får två entréer, en vid Gelbgjutarevägen i Hagalunds industriområde och en utmed Solnavägen.

I anslutning till den nya tunnelbanestationen kommer nya stadskvarter att växa fram med en blandning av bostäder och arbetsplatser. Totalt innebär de olika projekten längs den drygt tre kilometer långa Solnavägen omkring 5 000 nya bostäder. Arbetet görs i etapper, i olika byggprojekt, och anpassas även efter byggandet av tunnelbanans gula linje.

Det händer under 2023

  • Under vintern läggs de sista stora spillvatten- och vattenledningarna samt fjärrkylledningar på plats under mark. Därefter läggs opto-fiber, el-ledningar, belysningsledningar och mindre dagvattenledningar.
  • Under våren byggs och asfalteras den nya cykelbanan på den ”östra sidan” av Solnavägen, i riktning från Stockholm.
  • Därefter påbörjas arbetet med den nya refugen mellan körbanorna. Tallar planteras i mittrefugen.
  • Till hösten börjas arbetet med sprängningar vid den närliggande kullen, inför byggandet av tunnelbana, bostäder och kontor.
  • Träd längs vägens yttersidor planteras längre fram.

Läs mer om projekten längs Solnavägen.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad