Gröna områden anpassas för djuren

Fårbete kring våtmark på Tivolihalvön.

Utan en bra livsmiljö riskerar växt- och djurarter som vi behöver att försvinna. Just nu pågår insatser för att djur som fladdermöss, grodor och pollinerande insekter i Solnas grönområden ska trivas ännu bättre.

Veronica Gelland Boström är kommunekolog och miljöspecialist i Solna och involverad i projektet grön infrastruktur som handlar om att värna om växter och djurs livsmiljöer och sprida kunskap om Solnas stads arbete med grönområden.

– Vi undersöker hur växter och djur har det i Solna, för att vi ska kunna ta hänsyn till vad de behöver när vi utvecklar staden och bygger nytt, säger Veronica Gelland Boström.

Förstora bilden

Drygt halva Solna täcks idag av olika grönytor.

Vad menas med grön infrastruktur?

– Olika djur behöver olika miljöer att leva i. Humlan vill ha blommor med nektar och pollen och bygger gärna bo i sandmark eller ett dött träd. Igelkotten kan bygga bo för vintern i en lövhög och äter insekter och småkryp. Fisken behöver vatten och lever på plankton och småfiskar.

Djur och växter behöver också kunna röra sig och sprida sig mellan olika naturområden som hänger ihop, för att hitta tillräckligt med mat. Om en art försvinner från ett område, men finns kvar i ett närliggande område kan arten komma tillbaka. En del djur behöver flera olika miljöer under sin livstid.

– Grodor parar sig och lägger rom i grunda vatten, men insekterna som de äter finns i skogen. Och för att övervintra behöver de en frostfri plats under stenblock eller stockar.

Ekosystemtjänster

Vi tänker oftast inte på det, men växter och djur utför massor av så kallade ekosystemtjänster som vi människor är helt beroende av, till exempel när det gäller maten vi äter.

– Många råvaror behöver pollinering för att ens bli till. Om det blir färre humlor och bin blir det mindre skörd av till exempel frukt och grönsaker. Om humlor och bin helt skulle försvinna måste vi själva ordna pollineringen. Tänk att behöva gå med en pensel mellan varje blomma på äppelträden!

Vad gör Solna stad för att värna om växter och djur?

– Just nu tittar vi bland annat på hur vi kan underlätta för fladdermöss, som det finns åtta olika arter av i Solna. Vi anlägger också fler nya sandytor för pollinerande insekter, där de lätt kan gräva ut bon. Redan förra året kunde vi se att insekter har börjat bygga bon i sanden vid Igelbäckens naturreservat, på Polska udden och Huvudstafältet.

Sedan tidigare har staden även anlagt våtmarker intill Igelbäcken och på Tivolihalvön i Södra Bergshamra, som blivit populära bland såväl groddjur och fåglar som oss människor. Här finns också betande kor och får som ger bra förutsättningar för artrikedom.

Några mindre träd som skuggade de äldre ekarna vid Igelbäcken har förvandlats till höga stubbar och liggande stammar.
– Det är en jättebra miljö för många insekter, svampar och lavar men även för fåglar som bor i ihåliga träd. Vi har gjort liknande åtgärder på Tivolihalvön och förbättrat livsmiljön för många djurarter och det arbetet fortsätter i år.

Solna stads grönplan

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad