Särskolan blir anpassad skola

Från och med den 2 juli 2023 byter särskolorna namn till anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola, enligt ett riksdagsbeslut 2022. För Solna stads skolor betyder det att de nya namnen blir Solna anpassad grundskola och Solna anpassad gymnasieskola.

Önskemålet om namnbytet kommer från två elever som studerat i särskolan, Rasmus Westerlund och Leo Lust. Det började som ett medborgarförslag, som gick igenom hela statsapparaten och slutligen beslutades av riksdagen i juni 2022.

- Namnbytet har inte bara en mer positiv klang utan det signalerar också ett inkluderande förhållningssätt gentemot dem som är elever i de anpassade skolformerna, säger Mariana Berlin, rektor för Solna anpassade grundskola och Solna anpassade gymnasieskola.

Riksdagen beslutade även om ändringar i skollagen som syftar till att stärka elevhälsan och utbildningen för elever med intellektuell funktionsnedsättning.

- Jag vill tro att det ska leda till att stigmat i samhället kring målgruppen ska mildras och till slut helt försvinna. Vi har en skola som har god tillgång till välutbildade lärare och resurspersonal och som hela tiden arbetar för elevernas kunskapsutveckling och självständighet.

Parallellt med namnbytet ersätts begreppet utvecklingsstörning med intellektuell funktionsnedsättning och benämningen träningsskola tas bort.

Anpassad grundskola ges i årskurserna 1–9 och anpassad gymnasieskola är på fyra år.

- Det handlar om att stärka individens rätt till samhället och dess funktioner men också rätt till avlönat jobb vid avslutade studier. Fler företag behöver våga satsa på våra elever efter avslutad skolgång, säger Mariana Berlin. För att namnbytet ska ge effekt behöver vi alla hjälpas åt, skapa goda förbindelser mellan skola och företag, men också lyssna på vad elever vad de vill och önskar, och ta dem på allvar.

Namnbyte och stärkt utbildning till elever med funktionsnedsättning - Skolverket Länk till annan webbplats.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad