Sommarjobbare provar på äldreomsorgen

I år har Solna fler sommarjobbare än någonsin. Många av jobben finns inom vård och omsorg och är en bra möjlighet för unga att få en första inblick i omsorgsyrket.

Selin Ulas, 17 år, jobbar på Ametisten.

Selin Ulas, 17 år, jobbar på Ametisten.

Selin Ulas, 17 år, är en av alla unga som har fått sommarjobb inom äldreomsorgen. Under två veckor jobbar hon på Ametistens vård- och omsorgsboende i Solna centrum.

– Innan jag började här hade jag en helt annan bild av äldreomsorgen. Jag är glad att jag vågade prova på något nytt, säger Selin.

Hon tycker att det är både roligt och intressant att umgås med äldre och lyssna på deras historier.

– De berättar om vad de har jobbat med och upplevt i livet. De som bor här har ju varit med och byggt Sverige och många blir glada när vi pratar, så det känns bra, säger Selin.

Vad gör du på jobbet?

– Jag är med på aktiviteter som till exempel sittgympa och träning med bollar, läser högt ur tidningar och är sällskap framför teven. När det är dags för lunch sitter jag med vid matbordet.

Nu väntar sommarlov och utlandsresa för Selin, som har siktet inställt på högskolestudier inom juridik eller ekonomi.

– Men jag kan absolut tänka mig att jobba extra inom äldreomsorgen.

Leo Callerstig, snart 17 år.

Leo Callerstig, snart 17 år.

Leo Callerstig, snart 17 år, har precis påbörjat sina två veckor på Ametisten och är positivt överraskad av jobbet. Hittills har han bland annat fått hjälpa till att sköta blommorna, duka, servera mat och plocka disk efter måltider.

– Det roligaste är att prata med äldre om deras intressen och hobbys, till exempel hur man sköter rosorna här. Jag hänger med personalen och börjar lära mig deras rutiner och vilka ord man använder i jobbet, säger Leo.

Uppskattas av boende och personal

Roya Zand, verksamhetschef Ametisten.

Roya Zand, verksamhetschef Ametisten.

Ametistens verksamhetschef Roya Zand ser bara fördelar med att ta emot sommarjobbare.

– Ungdomarna får arbetslivserfarenhet och en inblick i yrkesrollen samtidigt som vi får en värdefull extra resurs på varje våning. Sommarjobbarna har fokus på social samvaro och är väldigt omtyckta av våra boende, säger hon.

Ametisten tar emot en sommarjobbare på varje våningsplan under tvåveckorsperioder under större delen av sommaren. Ungdomarna arbetar endast i gemensamma utrymmen och inte i de boendes egna lägenheter. De är med på boendets aktiviteter men är alltid i sällskap med ordinarie personal.

– Vi har alltid personal på plats som stöttar ungdomarna. Sedan jobbar vi mycket med tydlighet och eget ansvar. Ungdomarna ska känna att de gör nytta och få ett bra intryck av omsorgsyrket. Det är jätteviktigt. De kan ju bli mina framtida medarbetare! säger Roya Zand.

Inför arbetsperioden har sommarjobbarna på Ametisten fått introduktion kring äldreomsorg, boendets värdegrund, arbetsrutiner, tystnadsplikt och hygien.

Rekordstor mängd sommarjobb

I år erbjuds 500 sommarjobb till Solnas ungdomar, vilket är det högsta antalet sommarjobbsplatser någonsin. Staden har kunnat erbjuda sommarjobb till alla som har ansökt. Den största delen av årets sommarjobb fördelas inom vård och omsorg, park- och gatuskötsel, städning, målning, fastighetsskötsel och service. Andra sommarjobbsplatser finns inom administration, barn och fritid, entreprenörskap och kultur.

Inom kulturområdet erbjuds flera spännande arbetsområden, så som att jobba med filmprojekt, hålla i sommarlovsaktiviteter samt spela musik och sjunga på äldreboenden. Mer än hälften av alla sommarjobbsplatser är inom den privata sektorn, ett resultat av god samverkan mellan staden och det lokala näringslivet.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad