Ny befolkningsprognos för Solna

Nu är vi 85 259 Solnabor enligt senaste siffran från Statistikmyndigheten, SCB (juli 2023).

Kvinna går med barn

Sedan år 2000 har Solna stads befolkning vuxit med cirka 50 procent, det vill säga ungefär två procent per år. Enligt den senaste befolkningsprognosen kommer dock befolkningen i Solna att öka med ungefär 0,7 procent i år och kommande år (fram till 2026). En långsammare ökningstakt än hittills.

Christer Lindberg är ekonomichef i Solna stad.

Vad är huvudskälen till varför ökningstakten av befolkningen i Solna avtar?

Minskad invandring till Sverige i stort, vilket påverkar Stockholmsregionen och Solna. Färre barn som föds i riket och även i Solna. Sen handlar det om bostadsbyggandet som har halverats i år - en utveckling som kommer att fortsätta även kommande år. Cirka 350 bostäder fram till 2026, att jämföra med stadens målsättning om 800 bostäder per år.

Vilka konsekvenser har detta för Solnas verksamheter?

Den långsammare ökningstakten eller en nästintill stillastående befolkning innebär att volymen för stadens större verksamheter som till exempel förskola, grundskola, äldreomsorg och vuxenutbildning blir oförändrad. Fördelen med detta är att verksamheterna blir mer lättplanerade och även behoven av till exempel verksamhetslokaler och medarbetare. Möjliga nackdelar är att skatteintäkterna till staden växer långsammare vilket innebär att det blir svårare att göra nödvändiga förändringar i verksamheterna. Det kan handla om utveckling av lokaler och organisation utan en större tillväxt i befolkningen som är användare av stadens tjänster.

Hur mycket av detta kan förklaras av rådande ekonomiska läge i Sverige? Är den här utvecklingen unik för Solna?

En svag bostadsmarknad och en nästintill stillastående befolkningsutveckling är förstås en nationell fråga och Solna är inget undantag. Men för i år har inbromsningen varit mer tydlig i just Solna med en minskande befolkning under de första åtta månaderna 2023. Senast befolkningen i Solna minskade var 1984. I Stockholms län är det bara i Solna och några få kommuner till som befolkningen minskar hittills i år.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad