Sortera matavfall blir obligatoriskt

Från och med årsskiftet gäller nya regler om att alla i Sverige ska sortera sitt matavfall. Redan idag är över 60 procent av Solnas hushåll anslutna till matavfallssortering. En Solnabo som sorterar sedan länge är Bernhard Huber, ordförande i tekniska nämnden.

Bernhard Huber, ordförande i tekniska nämnden i Solna, slänger en påse matavfall i behållaren på gården.

Matavfall är det som blir över och inte kan sparas vid matlagning eller efter en måltid. En osorterad avfallspåse i Solna innehåller ungefär en tredjedel matavfall. Om det i stället sorteras ut kan det omvandlas till biogas och biogödsel. Från och med årsskiftet blir det obligatoriskt för alla i Sverige att sortera matavfall.

– Den här omställningen görs nu i hela landet, så att alla kan vara med och bidra till att energin och näringen i matavfallet tas till vara. Jag har stor respekt för att det kan ta lite tid för fastighetsägare att hitta en bra lösning och få den på plats. Men den stora omställningen ligger just i att komma i gång och ändra sina vanor. När det väl rullar på tycker de flesta att det fungerar bra, säger Bernhard Huber, ordförande i tekniska nämnden.

Det är några år sedan som han och grannarna i bostadsrättsföreningen i Huvudsta började sortera matavfallet. Ganska snart blev den nya rutinen, med en separat papperspåse som slängs nere på gården, en del av vardagen.

– Som med alla förändringar kan det finnas visst motstånd i början. Man kan oroa sig för att matavfallet ska lukta eller att det ska dra till sig djur, men det beror väldigt mycket på hur avfallet hanteras. Jag minns också att vår ordförande sa att ”om man orkar bära in maten, då orkar man bära ut den” och det stämmer ju, säger Bernhard Huber.

Under åren som heltidspolitiker har han varit med när Solna tagit stora kliv framåt i avfalls- och miljöarbetet. Från och med årsskiftet blir det obligatoriskt för alla i Sverige att sortera matavfall och kommunerna tar samtidigt över ansvaret för förpackningsinsamlingen, något som på sikt ska leda till en smartare insamling nära hemmet.

Bernhard har bott i Solna i över 20 år och lägenheten i Huvudsta har han och familjen bott i sedan 2014. Med tre hungriga barn lagas det mycket mat hemma. Samtidigt är familjen mån om att undvika att slänga mat i onödan.

– Vi lagar helst den typen av mat som barnen gillar, som pasta och tacos, för då vet vi att de faktiskt äter den, säger Bernhard och skrattar.

Just idag blir det pasta med zucchini, tomat och creme fraîche. Familjen turas om att ta trapporna ner till gården för att slänga matavfall och restavfall i de olika inkasten.

Bernhard har även ett bra tips:

– Jag har alltid en skål stående när jag lagar mat, där jag lägger skal från grönsakerna, som jag sedan tömmer direkt i matavfallspåsen. På det sättet blir det inte så blött i påsen.

Fler tips och information om hur du sorterar matavfallet hittar du här.

Vad händer under hösten?

  • 2024 blir det obligatoriskt för alla i Sverige att sortera ut matavfall.
  • Brev med information skickas till fastighetsägare under senhösten.
  • Ett startkit levereras till alla som inte redan sorterar sitt matavfall.
  • De fastigheter som saknar abonnemang för matavfall behöver starta upp det innan årsskiftet. I abonnemanget ingår startpaket.

Matavfallet i Solna

  • 65 % av villahushållen och 61 % av lägenhetshushållen i Solna är idag anslutna till matavfallssortering.
  • Matavfallet sorteras i den bruna papperspåsen, hämtas av sopbilen och blir sedan till biogas och biogödsel.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad