Igelbäcken undersöks av elfiskare

I Igelbäckens naturreservat i norra Solna finns våtmarker som är viktiga livsmiljöer för många arter. Genom reservatet rinner Igelbäcken där bland annat den sällsynta fisken grönling lever. Nyligen genomförde staden ett elfiske för att undersöka hur det står till med djuren och vattnet i bäcken.

Elfiske i Igelbäcken hösten 2023.

– Miljöövervakning genom elfiske är viktigt för att vi ska kunna följa naturens svängningar och kunna sätta in rätt miljöåtgärder. Den här gången undersöker vi främst hur fisken grönling mår. Vi vet att om den trivs och mår bra är det ett tecken på att andra arter också mår bra. Vi får en bra bild av tillståndet i bäcken, säger Marie Amid, vattenstrateg i Solna stad.

Elfiske är en ofarlig fiskemetod där man använder ström för att tillfälligt bedöva fisken, innan den fångas in för att mätas och räknas. Därefter släpps fisken tillbaka ned i bäcken.

Att fiska eller mäta på samma plats under flera års tid och sedan jämföra är något som är vanligt inom stadens miljöövervakning. Grönlingen i Igelbäcken har följts upp sedan 90-talet. Det är en sällsynt fisk som vill ha strömmande och klart vatten för att trivas och föröka sig.

Grönlingarna räknas och mäts.

Antalet fiskar har varierat under åren och det är svårt att avgöra om de minskar eller ökar i antal. Med bäverns framfart och dammbyggen i området har många av bäckens strömsträckor försvunnit. På vissa ställen har vattnet även blivit grumligt, något som staden nu tittar närmare på.

Marie Amid, vattenstrateg i Solna.

– Grönlingen har det lite besvärligt just nu men vi har många bra åtgärder på gång, som kommer att gynna livet i bäcken. Vi ser bland annat över möjligheten att skapa nya strömsträckor och slingrande vattendrag. Grönlingen har då en fantastisk förmåga att hitta fram och snabbt bli fler, säger Marie Amid.

Resultatet av elfisket sammanställs i en årlig rapport om Igelbäcken.

Fler åtgärder på gång

  • En våtmark invid Uppsalavägen planeras, som ska hålla vatten kvar i landskapet och vid torra perioder förse Igelbäcken med extra vatten.
  • Ett arbete med att åtgärda vandringshinder i bäcken pågår, för att fiskar lättare ska hitta fram.
  • En ny plan med samsyn kring hur kommunerna ska hantera bävern och dess framfart i reservatet blir klar vid årsskiftet.

Om Igelbäckens naturreservat

Igelbäckens naturreservat ligger i norra Solna och innefattar Dammtorp, Brotorp, Överjärva gård, södra delen av Sörentorp och en del av Ulriksdals slottspark. I reservatet finns en omväxlande natur med skog och öppen mark, bergknallar och sänkor. I reservatet finns hundraårig granskog och på hällmarkerna står tallar som är upp emot 200 år. Reservatets våtmarker är viktiga livsmiljöer för groddjur och många andra arter. Genom reservatet rinner Igelbäcken där den sällsynta fisken grönling finns.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad