Dubbelt firande när Ängskåtan invigdes

Naturskolan på Överjärva gård hade dubbel anledning att fira fredagen den 20 oktober. Dels var det på dagen 28 år sedan Naturskolan bildades, dels kunde man inviga den nya Ängskåtan.

De inbjudna gästerna togs emot av Naturskolans tre lärare: Ninni Reinebo Engström, som varit med sedan skolan bildades, Lina Jerrå och Kristina Westman.

Lina Jerrå, Ninni Reinebo Engström och Kristina Westman.

Samling runt elden

Den informella invigningsceremonin visade upp en del av det som Solnas alla grundskoleelever får uppleva på Naturskolan: samling runt den sprakande brasan i kåtans mitt, med röken som slingrar sig upp genom hålet i taket och krabbelurer som gräddas över elden i en plättlagg. Eller kanske grillning av varmkorven klassen har med sig som matsäck.

Ängskåtan, som är av samisk typ, är den tredje i ordningen på Överjärva. Den första uppfördes 1998 och finns inte längre kvar. Den andra, som kallas Skogskåtan, kom på plats 2010 och är nu ganska sliten. Ängskåtan, som inte ligger i skogen utan mer öppet, är ett välkommet tillskott som kommer användas flitigt i många år.

Ny miljö för undervisningen

Naturskolan tar emot skolklasser från Solnaskolorna nästan varje dag. Varje läsår får eleverna komma hit för att lära sig mer om naturens kretslopp, studera småkryp i mikroskop, uppleva Igelbäckens naturreservat och träffa gårdens djur. Med Ängskåtan har Naturskolan fått en ny miljö att undervisa i, mitt i naturreservatet och med utemöbler med plats för hela klasser.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad