Fler med lärarbehörighet

Solnas kommunala skolor har fjärde högst lärarbehörighet i Stockholms län. Under senare år har det skett en kraftig ökning.

Pojke som räcker upp handen i klassrummet

Andelen lärare med lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne grundskola årskurs 1–9 har ökat från 75,7 procent (2021) till 78,9 procent (2022). Solnas kommunala skolor placerar sig därmed på fjärde plats i Stockholms län över högst andel behöriga lärare i den kommunala grundskolan. Snittet i riket är 71,8 procent. Det visar statistik från databasen Kolada.

Lena Lundström är skolchef i Solna stad och hon gläds åt resultatet.

Vad har ni gjort för att få fler behöriga lärare?

– Vi har sett över olika faktorer för att öka elevernas tillgång till behöriga lärare. Skolorganisation har varit en del, men också vad lärarna gör och vilka uppgifter som kan läggas på andra funktioner så att lärarna kan fokusera på undervisningen. Vi ser även att våra skolor är attraktiva arbetsplatser och att det är många som söker de tjänster som utannonseras.

Vad betyder det här för skolorna?

– Lärarens kompetens har stor betydelse för undervisningens kvalitet och elevernas skolprestationer. Fler behöriga lärare gör även att det kollegiala utbytet mellan lärarna ökar, det är en viktig faktor för att lärarna ska vilja vara kvar länge på sin arbetsplats.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad