Ny biblioteksplan för Solna antagen

Solna stad har en ny biblioteksplan som gäller för åren 2024-2027. Planen har liksom tidigare fokus på barn och unga samt prioriterade grupper och har tagits fram genom samarbete och dialog med Solnabor och stadens verksamheter.

Entrén till biblioteket i Solna centrum.

Biblioteket ska vara en inkluderande mötesplats genom hela livet. Oavsett ålder, bakgrund eller identitet ska Solnas bibliotek vara en plats där alla känner sig välkomna. Såväl barn som just börjat utforska världen som seniorer som söker efter nya upplevelser ska kunna hitta något av intresse.

Den nya biblioteksplanen har, precis som tidigare plan, fokus på barn och ungdomar och prioritrade grupper som personer med funktionsnedsättning eller annat modersmål än svenska.

Planen har tagits fram genom dialog och samarbete mellan många verksamheter i staden. Bibliotekets anställda har bidragit genom workshops och representanter från Solna stads olika förvaltningar har lämnat synpunkter och förslag. Det har även genomförts dialogmöten med Solnabor på plats i biblioteket och digitalt via hemsida och sociala medier.

Demokrati, mångfald och aktiviteter

Demokratiuppdraget är en central del av bibliotekets uppdrag. Biblioteken i Solna ska värdesätta mångfald och inkludering och sträva efter att vara en plats där människor kan lära, växa och mötas. Här ska röster och perspektiv höras och respekteras. Samhällsfrågor ska lyftas och Solnabor ska kunna engagera sig på olika meningsfulla sätt.

Förutom ett brett utbud av litteratur ska biblioteken i Solna även i framtiden erbjuda en mängd olika aktiviteter och program som främjar kreativitet och lärande och som bjuder in till möten mellan människor. Bokcirklar, workshops, författarbesök, digital handledning och mycket mer ska skapa en levande och
stimulerande miljö för alla besökare.

Solna stads bibliotek finns i Solna centrum och i Bergshamra. Dessutom finns ett kombinerat skolbibliotek och folkbibliotek på Ulriksdalsskolan. Kultur- och fritidsnämnden antog den nya biblioteksplanen i november. Planen gäller för åren 2024-2027.

Läs Solna stads biblioteksplan 2024-2027. Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.

 

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad