Fortsätt återvinna dina förpackningar – nu tar staden över ansvaret

Från och med 2024 ansvarar Solna stad för återvinnings­stationerna och den fastighetsnära insamlingen av hushållens förpackningar i Solna.

Det finns ett trettiotal återvinningsstationer runt om i Solna. De är obemannade men tillgängliga dygnet runt. Här kan du fortsätta att lämna förpackningar av kartong, plast, metall, färgat och ofärgat glas, precis som tidigare.

Vid flera av återvinningsstationerna i Solna finns det även möjlighet att lämna batterier och returpapper.

sopor.nu hittar du din närmaste återvinningsstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där du även kan göra en felanmälan av en återvinningsstation. Leta först upp återvinningsstationen och klicka sedan på Felanmäl.

Fastighetsnära insamling

Från och med i år inför Solna stad även ett system för fastighetsnära insamling, där endast godkända avfallsentreprenörer får anlitas att hämta förpackningsavfall från flerbostadshus i Solna. Redan nu finns flera auktoriserade entreprenörer att välja mellan.

Fastighetsägare som ännu inte har fastighetsnära insamling behöver börja förbereda sig, då det blir ett lagkrav från och med 2027. Förpackningar som omfattas är kartong, plast, metall, färgat och ofärgat glas.

Avdrag för anslutna fastigheter

Fastigheter som ansluter sig till fastighetsnära insamling med en auktoriserad entreprenör kommer att få ett avdrag på avfallsfakturan. Avdraget kommer att göras kvartalsvis i efterskott. Det är ännu inte klart när första avdraget görs.

Så fungerar avdraget

  1. Fastighetsägaren anlitar en godkänd entreprenör.
  2. Entreprenören rapporterar till staden vilka typer av förpackningar de hämtar i fastigheten.
  3. Staden drar av summan för ersättning* på avfallsfakturan.

* Ersättningen/avdraget baseras på vilka typer av förpackningar som hämtas och hur många hushåll som är anslutna till hämtningen. Detta specificeras på fakturan.

Läs mer om återvinning av förpackningar i Solna.

Läs mer om avfallstaxan i Solna.

 

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad