Naturvård i Råstasjöns naturreservat

I norra delen av Råstasjöns naturreservat finns många stora gamla tallar och ekar. Utan tillräckligt med solljus riskerar träden att skadas eller dö. För att de ska kunna bli riktigt gamla gör staden nu olika skötselåtgärder i reservatet.

Trädfällning vid Råstasjön, visar två personer på håll som arbetar med att fälla träd.

Några av de mindre skyddsvärda träden kapas till högstubbar - hem och matplats för insekter och fåglar i reservatet.

Staden röjer sly och beskär eller tar bort några mindre skyddsvärda träd som orsakar skugga eller piskskador på de värdefulla träden. Där det är möjligt görs träden till höga stubbar som blir hem och matplats för insekter, svampar och fåglar. Det ökade ljusinsläppet kommer även att gynna lundfloran, som inkluderar bland andra vitsippa, blåsippa, ormbär, harsyra, skogsviol, svalört, liljekonvalj och trolldruva.

Blir mat och boplatser för djuren

Överbliven död ved kommer att läggas upp i så kallade faunadepåer inom reservatet. Faunadepåerna blir boplatser och mat för insekter, svampar och smådjur och bidrar med stora biologiska värden till reservatet.

Åtgärderna är en del i skötselplanen för Råstasjöns naturreservat Pdf, 5 MB, öppnas i nytt fönster.. Arbetet beräknas pågå januari månad ut.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad