Solnas fastigheter rustas upp

Under året görs omfattande satsningar på att förbättra skötseln av stadens kommunala fastigheter. Totalt satsas 270 miljoner kronor för att rusta upp och energieffektivisera. Under året påbörjas även arbetet med att omvandla Vasalundshallen till Idrottens Hus.

Satsningen på skötseln av Solnas verksamhetslokaler innebär att fler underhållsinsatser kan genomföras i år och att hanteringen av inkomna felanmälningar ska fungera bättre.

Särskilt fokus kommer vara på skola, förskola, omvårdnad och kultur och fritid.

- Solna har en stor underhållsskuld då det under många år har saknats pengar för att hålla kommunens lokaler i gott skick. Årets budget är en vändpunkt. Den här mandatperioden tar vi sats för att rusta upp Solnas skolor, omsorgslokaler och idrottsanläggningar till en schysst nivå, säger Bernhard Huber, ordförande i tekniska nämnden.

Satsningen på solcellspaneler fortsätter. Under året kommer 3–4 solcellsanläggningar att monteras på kommunala tak. Kylmaskinen i ishall 1 kommer att bytas ut vilket ger kraftigt sänkta energikostnader i hallen. A-planen på Bergshamra Idrottsplats kommer att förses med ny energieffektiv LED-belysning.

Under året kommer stora ventilationsåtgärder att ske på flera förskolor i staden. Det innebär en förbättrad inomhusmiljö och en energieffektivisering. På flera förskolor kommer tak att läggas om och fasader målas. Trygghetsarbetet med extra slussar till förskolegårdsentréer och förbättrad gårdsbelysning kommer att fortsätta.

Stambytet på äldreboendet Berga hus A löper på under våren och kommer att vara klart till sommaren 2024.

Renoveringen av lågstadiegården på Råsundaskolan fortsätter och beräknas vara klar till sommaren. Under året kommer också Parkskolan, Ekensbergsskolan och Bergshamraskolan förses med ny lekutrustning.

Projektering för återställande av Svedenbadet kommer att påbörjas under våren. Tidsplan för återställande fastställs efter avslutad projektering.

I Hagalund planeras för utvändiga insatser på Villa Odin, Olle Olsson-huset och på Färghandlarhuset. Utegymmet vid Sunnanskolan ska kompletteras med mer utrustning och en gård för mindre skolbarn kommer anordnas bredvid skolans aktivitetsyta.

Vasalundshallen ska bli Idrottens Hus

I maj 2024 tas det första spadtaget till att omvandla Vasalundshallen till Idrottens Hus. Ombyggnaden och renoveringen av Vasalundshallen beräknas uppgå till drygt 200 miljoner kronor. Invigningen av Idrottens Hus planeras till december 2025.

Vasalunds simhall och Vasalundshallen, uppfördes 1957 i en och samma byggnad. Genom en ombyggnad av ”simhallsrummet” skapas en ny idrottshall, som kan användas för idrotter såsom basket, handboll, innebandy och volleyboll. På samma sätt skapas nya idrottslokaler genom en ombyggnad av övriga ytor i byggnaden, som kan användas för mindre ytkrävande idrotter såsom dans, bordtennis, brottning, kampsporter och fäktning.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad