Kvarteret Poolen – vinnare av årets stadsmiljöpris i Solna

Kvarteret Poolen är vinnare av Solna stads stadsmiljöpris 2024. Byggnaden är belägen i Ritorp och innehåller både kontor och simhall.

Representanter från Fabege, Strategisk arkitektur och AIX arkitekter tog emot årets stadsmiljöpris. Representanter från Solna stad är Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande och Alessandra Wallman, tf stadsdirektör (till vänster på bild) samt Martin Eliasson, byggnadsnämndens ordförande och Emelie Grind, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen (till höger på bild).

Kvarteret på Sportgatan 5 och Gustav III:s Boulevard 130 har tilldelats Solnas stadsmiljöpris för att genom arkitektur av hög kvalitet binda samman den nya byggnaden med omgivningen i staden på ett urbant sätt.

– Kvarteret Poolens tredimensionella fastighetsbildning är ett mycket bra exempel på hur man på nya sätt kan samverka mot ett gemensamt mål. Tegel och rundade former håller ihop byggnadens volym och möjliggör stor yta till flera användningsområden som samtidigt förskönar stadsbilden. Hatten av för det vinnande bidraget, säger Martin Eliasson, ordförande i byggnadsnämnden i Solna stad.

Platsen som byggnaden är belägen var tidigare en grusyta. Genom den nya byggnaden kommer platsen nu till användning för både solnabor och företag.

Övriga nominerade

Övriga nominerade till årets stadsmiljöpris var parkeringshuset Bikupan vid Signalbron och stadsradhusen i Totalisatorn i Ulriksdal.

Om stadsmiljöpriset

Priset delas årligen ut av byggnadsnämnden för en byggnad, anläggning eller annan åtgärd i Solna som på ett bestående sätt förskönat stadsbilden.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad