Nu betar vattenbufflar i Solna

Fyra vattenbufflar har släppts ut i Igelbäckens naturreservat. Ellen, Sofi, Ullabritt och Gaia ska beta i en av hagarna. Vattenbufflar har gjort sig kända för att ge ett bra naturvårdsresultat och för att klara sig bra i blöt mark.

Sedan tidigare betar kor och får i hagar i Igelbäckens naturreservat. Men det finns en del öppen mark som ofta är blöt och där marken är väldigt mjuk. Där passar det bättre med vattenbufflar som betesdjur.

– Det här är ett perfekt ställe för vattenbufflar. De är vana vid att gå i vatten och de äter dessutom även grovt gräs och vass som ofta växer där det är blött, säger Veronica Gelland Boström, kommunekolog i Solna stad.

Större biologisk mångfald

Bete av öppen gräsmark ger på sikt en mer artrik flora och därmed också en större artrikedom för insekter och andra artgrupper.

– Om man har både öppen mark och skog blir det större biologisk mångfald för att det blir flera olika miljöer där olika arter kan trivas, säger Veronica Gelland Boström.

Det är fyra vattenbufflar som nu betar i Igelbäckens naturreservat. Ett vuxet djur (Ellen), två halvvuxna kalvar (Ullabritt och Gaia) som föddes 2023 och en kalv (Sofi) som föddes i år. Staden hyr vattenbufflarna av Naturgruppen genom stadens naturvårdsentreprenör Jacksons trädvård AB. Kartan nedan visar var vattenbufflarna betar.


Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad