Budget 2020 – satsningar på barn, unga och miljö

Den 26 november beslutade kommun­fullmäktige i Solna stad om budget och verksamhetsplan för 2020. Årets budget har ett särskilt fokus på barn och ungdomar med satsningar inom förskola, skola och miljö. Skatten blir oförändrad.

Nu har budget och verksamhetsplan för 2020, med inriktning för 2021‑2022, beslutats av kommunfullmäktige. Stadens verksamheter, framför allt skola och förskola, får ökade resurser för att möta behoven hos en växande befolkning. Verksamheterna kompenseras också för inflation och löneökningar. Samtidigt görs ett antal politiska satsningar och stadens styrelser och nämnder får nya uppdrag för året. För 2020 satsas 28 miljoner kronor i investeringsbudgeten och 17,8 miljoner i driftbudgeten. Skatten lämnas oförändrad.

– Även om budgeten för 2020 tillkommer i läge där tillväxten i landet har bromsat in, så står Solna på en stabil grund efter många år av ekonomiska överskott. De satsningar som görs under 2020 fokuserar framför allt på barn och unga i Solna med satsningar på förskola och skola, men också på miljö och klimat för en hållbar framtid, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Politiska prioriteringar

Här är några exempel på politiska satsningar för 2020. Hela verksamhetsplanen och budgeten för 2020, för staden samt för styrelser och nämnder, finns att läsa på solna.se

Satsningar på barn och unga

Budgeten för 2020 har ett särskilt fokus på barn och ungdomar. Det görs en satsning på tio miljoner kronor för att öka kvaliteten i förskolan, en upprustning av lekplatser och en ombyggnad av förskolor för att möjliggöra mindre barngrupper. I skolorna görs dessutom en satsning på fem miljoner kronor för att förbättra kunskapsresultaten och en särskild satsning görs på fritidsverksamheten, med fokus på insatser för att stödja unga som behöver komma tillbaka till skolan eller arbetslivet. Samtidigt växlas arbetet upp med ytterligare en satsning på fem miljoner kronor på digitalisering och välfärdsteknik inom förskola, skola och omsorg.

Miljö och klimat

Verksamhetsplan och budget för 2020 har ett tydligt fokus på miljö och klimat. Det görs en satsning på två miljoner kronor för att öka kunskap och förståelse hos Solnabor, företag och civilsamhälle för hur klimatpåverkan kan minskas i staden. Arbetet med cykelplanen växlas upp med ytterligare en satsning på femton miljoner kronor för att bygga ut och förbättra cykelvägnätet i Solna. Två miljoner kronor satsas på det fortsatta arbetet med att förbättra vattenkvaliteten i stadens vattendrag, med inriktning på dagvattendammar vid Råstasjön och Bergshamra. Dessutom görs en särskild satsning på upprustning av idrottsplatser för att minska förekomsten av mikroplaster från konstgräsgranulat.

Nya uppdrag till styrelser och nämnder

Stadens nämnder och styrelser får i budgeten ett antal nya uppdrag att arbeta med under nästa år.

  • Stadsövergripande matstrategi för hälsosam och hållbar mat i stadens verksamheter
  • Översyn av stadens lekplatser för att säkerställa tillgänglighet, funktion och kvalitet
  • Handlingsplan för utvecklad undervisning med stöd av digitala verktyg i skolan
  • Strategi för kompetensutveckling och karriärvägar inom förskola och skola
  • Utredning av användning av skol- och fritidslokaler för föreningslivet
  • Trafikplan för stadens gång-, cykel-, bil- och kollektivtrafik
  • Utredning av avfallsverksamheten, för ökad återvinning
  • Utredning av miljözoner för tunga lastbilar
  • Genomförandeprogram för cykelplanen
  • Genomförandeprogram för grönplanen
  • Mobil- och användarvänlig felanmälan
  • Stärkt medborgardialog

Oförändrad skatt 2020

Solna stad har en god ekonomi och tillväxt. Förutom ekonomiska ramar för stadens verksamheter innehåller budgeten beslut om skattesats för 2020, vilken ligger kvar på nuvarande nivå: 17,12 per skattekrona. Bakom förslaget till budget för 2020 står en blågrön majoritet i Solna, bestående av Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad