Har du sett fladdermöss där du bor?

Fladdermöss och deras livsmiljöer är skyddade genom artskyddsförordningen och det är därför viktigt för staden att veta var i kommunen de finns. Har du sett fladdermöss där du bor? Fyll gärna i formuläret nedan.

Vattenfladdermus

Vattenfladdermus. Foto: Jannik Janssons, Greenway.

I Solna har ett tiotal arter observerats vid tidigare inventeringar i olika områden. I hela Sverige har 19 arter påträffats. Nu vill Solna stad kartlägga vilka arter av fladdermöss som finns i Solna. Arbetet pågår under sommaren och en sammanställning görs under hösten.

Brunlångöra - fladdermus

Brunlångöra. Foto: Lina Widenfalk, Greensway.

– Framför allt vill vi veta mer om var i Solna som fladdermössen har sina boplatser och var de övervintrar. Vissa arter föredrar trånga utrymmen, som till exempel i sprickor eller under lös bark i träd, under tegelpannor eller i mellanväggar i byggnader medan andra väljer större hål i träd eller öppna vindar och ventiler i byggnader, säger Veronica Gelland Boström, kommunekolog i Solna.

Varför gör ni kartläggningen?

– Fladdermöss och deras livsmiljöer är skyddade i Sverige genom artskyddsförordningen och staden behöver få en bättre kunskap om var i kommunen de finns. Det är viktigt för miljöbevakningen av Solna, för att identifiera områden som är särskilt viktiga för fladdermöss, och som ett underlag i samhällsplaneringen. Vi inventerar inte bara boplatser i byggnader utan även Solnas grönområden, där fladdermössen kan hitta föda, säger Veronica Gelland Boström.

Är fladdermöss farliga?

– Nej, det är inte farligt att ha fladdermöss i sitt hus. De bygger inte bon och gnager inte på byggnaden, isolering eller kablar. De är renliga djur men det kan vara bra att skydda ytskikt mot deras spillning. Jag förstår att man kan tycka att det är obehagligt med fladdermöss, men de är inte farliga.

Vad kan man göra om man inte vill ha fladdermöss i huset?

– Om en fladdermus av misstag kommer in i huset är det bästa att öppna ett fönster och ge fladdermusen en chans att själv ta sig ut. Om du måste hjälpa den ut är det viktigt att du tar det lugnt och att du har handskar på dig.

– Solna stad kommer inte att avlägsna fladdermöss från rapporterade byggnader. Om man upplever problem kan man kontakta Länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för rådgivning eller dispens från att fladdermöss använder huset som boplats.

Har du sett fladdermöss?

Sista dagen att fylla i vårt formulär om fladdermöss var den 2 augusti 2023. Vi har fått in många intressanta svar och tackar för alla bidrag! Mer om detta kommer du att kunna läsa i våra kanaler längre fram i höst.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad